Vi bliver ofte skræmt væk, når det kommer til installation af produkter med ild og brandfare, så derfor er gør-det-selv folket ofte viet uden om de smukke pejse. Det er ikke længere nødvendigt, fordi der findes så mange alternativer til den almindelig brændeovn eller pejs til brænde.
Det er klart, at mange pejseløsninger stadig kræver autoriserede fagfolk, når de skal installeres. Det gælder eksempelvis gaspejse og brændeovne. De fungerer i lukkede systemer, så de skal integreres med henholdsvis et aftræk og en skorsten.
Omvendt kan biopejse, elektriske- og vanddamp pejse installeres på egen hånd. Og heldigvis er det netop disse pejse, som ofte trender her i 2020. Vores lavenergihuse kan ofte ikke bære en varmeffektiv pejs og samtidig gider flere og flere ikke at kløve brænde.
Skal det være let, så findes der mange brugervenlige og fremtidssikre pejse drevet af bioethanol eller elektricitet som samtidig er miljøvenlige.
Sådan monteres ophængte biopejse og elpejse
Det er ikke helt de samme pejse, men montering er typisk den samme. En elektrisk pejs skal altid tilsluttes strøm, da flammen dannes af LED lys – det skal biopejse kun, hvis der er tale om en automatisk biopejs. Automatiske biopejse, eller elektriske om man vil, har den fordel at de kan påfyldes, tændes og slukkes via en fjernbetjening eller applikation, hvorimod de manuelle håndteres manuelt. Dermed får du mere sikkerhed i de automatiske, fordi man ikke er i direkte kontakt med hverken bioethanol eller flamme.
Den manuelle biopejs påfyldes ved at hælde bioethanol direkte ned i beholderen, hvorimod den automatiske opfyldes via et pumpesystem. Dermed elimineres risikoen for spild eller overfyldning, hvorfor den må betragtes som mere sikker.
Installationen af både den ene og anden type af biopejs er meget ens, hvis man ser bort for strømtilslutningen, og vil typisk kunne sammenlignes med en installation af et fjernsyn.
Installation af indbyggede pejse
Ønsker man derimod at installere en indbygget biopejs, elpejs eller vanddamp pejs, vil installationen naturligvis være lidt mere avanceret – men, stadig så det er muligt at gøre selv. Her kræves blot at man laver et hul i væggen som er et par millimeter større end pejsens mål, for at gøre det så nemt for sig selv som muligt, samtidig med at der opnås det pæneste finish, ved blot at lave hullet en anelse større. Har man ikke en væg, vil det nemmeste helt klart også være at bygge væggen op omkring pejsen. Er der tale om en elektrisk indbygget pejs, er det naturligvis vigtigt at der trækkes strøm til, men ellers er installationen fuldstændig ens.
Til biopejse hvor der ikke medfølger en ramme, dette kunne være ved køb af blot et brandkar til indbygning, anbefales det at væggen laves af brandsikre materialer eller at man benytter nogle gipsplader.
Montering af pejs under fjernsyn
Mange har et ønske om, at installere en biopejs/elpejs under et fjernsyn. Og bare rolig! Det er muligt. Der er dog nogle forholdsregler som man bør følge, for ikke at ødelægge fjernsynet.
Der er nogle forskellige muligheder hvad angår installationen. Har man en afstand på 1 meter fra brandkarret og til bunden af fjernsynet anbefales det, at man placerer en hylde med en dybde på 10 cm under fjernsynet, for at forhindre varmen i at stige direkte op i fjernsynet. Jo større afstanden her bliver, jo mindre hylde er nødvendigt.
En anden mulighed er, at man bygger fjernsynet ind i væggen. Her er afstanden imellem brandkarret og bunden af fjernsynet igen afgørende for hvor dyb fordybningen skal være. Har man en afstand på 90 cm mellem brandkar og bunden af fjernsynet, skal fordybningen minimum give 10,1 cm foran fjernsynet.