Tips og tricks til gør-det-selv manden: Tømrer/Snedker

Mange danske mænd og kvinder elsker at gøre det selv. Hvad enten det er i stuen, i haven eller i sommerhuset er der et hav af danskere, der elsker gør-det-selv-projekter. Gør-det-selv-bølgen er strømmet ind over Danmark og i de danske byggemarkeder har de meldt om stigende salg til private i flere år i træk. Der er noget specielt ved at bygge noget selv med egne hænder og se det stå færdigt. Hvad enten man er gør-det-selv tømrer, murer eller gartner så er der mange forskellige projekter man kan gå i gang med og bruge sin  tid på. Der er dog mange forskellige ting at have styr på, når man vil igang med et nyt gør det selv projekt. I denne artikel giver vi dig tips og tricks til, hvad du skal have styr på, når du vil igang med gør-det-selv tømrer- og snedkerarbejde derhjemme. Vi giver dig et lynhurtigt overblik over, hvilket værktøj og hvad for nogle skruer du skal bruge til hvilke opgaver. Dernæst giver vi dig et indblik i, hvor meget du egentlig kan klare på egen hånd og til sidst, hvorfor “øvelse gør mester” er meget præcist for tømrerfaget, da du kun bliver bedre jo mere du øver dig på dine gør-det-selv-projekter.

Er du ikke interesseret i selv at klare dine småopgaver, der kræver noget gør-det selv håndværk, så anbefaler vi, at du tjekker Handyhand ud, hvor en lang række danskere har meldt sig til at kunne udføre dem for dig. Her er der både professionelle tømrere og snedkere, men også private gør-det-selv brugere, som kan udfører dine byggeprojekter i hjemmet, hvor der kræves noget tømrerarbejde.

Hav styr på dit værktøj og dine skruer – det får du brug for

First things first. En tømrer er ikke bedre, end det værktøj han eller hun render rundt med. Det er vigtigt for enhver tømrer og snedker at være i besiddelse af det bedste værktøj, når denne skal udføre sit arbejde. Dog er der ikke noget definitivt bedste værktøj på markedet, så det kommer helt an på, hvilket mærket du er mest til, når du skal anskaffe dig nyt og bedre værktøj. Nogle sværger til Bosch, andre til DeWalt, men nogle foretrækker Festo. Det kommer helt an på, hvem du er, der bestemmer hvilket værktøj du skal investere i – og vi anbefaler, at du laver din research ordentligt eller rådfører dig med professionelle før du køber nyt. Der findes nemlig rigtig mange gode guides til at vælge det rigtige værktøj på internettet, og derfor kan du nemt finde frem til det, der passer dig.

Hvis du ikke skulle have lagt mærke til det, så er der også stor forskel i de forskellige søm og skruer, som tømrerne og snedkerne bruger, når de udfører deres arbejde. De kommer nemlig helt an på, hvilken type gør-det-selv-projekt du har kastet dig ud i, som dikterer hvilke skruer, der er bedst til forskellige opgaver. Her er der igen gode råd at finde hos professionelle eller via de mange gør-det-selv magasiner på internettet, som leverer den helt store skrueguide, og fortæller dig hvilke skruer, der er uundværlige og hvilke du ikke behøver.

Mange reparationer kan klares med tømrerarbejde

Selvom det nok vil være nemmest at hyre en tømrer til at klare gør-det-selv-opgaverne, så kan mange af de reparationer man møder i hjemmet faktisk klares på egen hånd. Det kræver ikke mere end det rigtige udstyr, en guide fra et magasin eller YouTube og så er du sådan set klar til at give dig i kast med gør-det-selv-projekterne hjemme hos dig selv. Hvad enten du skal have lavet højbede i haven, legehus til de mindste eller et helt tredje projekt, så er det muligt at gøre det på egen hånd, uden det nødvendigt at involvere de professionelle.

Det er ikke så svært, når man først for det lært

Som Krumme sang i filmen om Krummerne fra 1991, så er det faktisk slet ikke så svært at give sig i kast med tømrerprojekter derhjemme. Det kræver naturligvis øvelse og ikke alle gør-det-selv-projekter bliver lige kønne første gang. Men selvom det ikke fuldstændig ligner professionel tømrerarbejde, så er det alligevel tilfredstillende at kunne se resultaterne af sine egne gør-det-selv projekter, når de engang står færdige. Alle kan være med og alle skal starte et sted, og du udvikler dermed hele tiden dine evner som gør-det-selv mand eller kvinde. Øvelse gør mester, som et gammelt ordsprog lyder, og det er ikke desto mindre tilfældet med gør-det-selv projekter, der involverer tømrer og snedker arbejde.