Tips og tricks til gør-det-selv manden: Murer-arbejde

Danmark er et rigtigt gør det selv land. Vi elsker at lave projekter i haven, i boligen, i sommerhuset eller kolonihaven. Hvorend vi opholder os mest, er en lang række danskere glade for at iværksætte såkaldte gør-det-selv-projekter. Hvad enten det er højbede i haven, legehuset til børnene eller omfattende reparationer i boligen er mange klar til at spare mureren, tømren eller elektrikeren væk før at løse opgaven selv. Faktisk er der er også en del gør-det-selv typer i det danske land, der tilbyder deres arbejdskraft i forbindelse med andre gør-det-selv projekter. Det gælder alle håndværksfag, hvor man her: https://handyhand.dk/hh/murer – kan finde en hjælpende hånd til sit gør-det-selv, hvad den det nu er.

I denne artikel dykker vi ned i murer-arbejde som gør det selv arbejde og giver dig tips og tricks til, hvad du skal have for øje, når du kaster dig ud i gør-det-selv-projekter, der indebærer murerarbejde. Først kigger vi på afsyring af murene og alt hvad der hører sig hertil – der er nemlig mange ting du skal have styr på inden du starter med at afsyre dine mure. Dernæst kigger vi på fugning som videnskab og fortæller hvilken fremgangsmetode, der er den smarte samt hvilke fuge-fælder, du skal sørge for at udgå. Til sidst kigger vi på, hvordan det er smartest at lukke et hul i murværket, hvis du står over for sådan et i din bolig. Læs med og få et par tips og tricks med på vejen, når du skal i gang med dine gør-det-selv-projekter med murerarbejde hjemme på matriklen.

Afsyring af murene i boligen

Når du skal afsyre en mur i hjemmet, er der en grundlæggende tommerfingelregel, som  er værd at huske på, når man skal igang med gør-det-selv-projektet. Brug én liter saltsyre pr. 20 liter vand. Det står også på de fleste emballager, men i langt størstedelen af tilfældene er det en god idé, at du bruger størrelseforholdet 1:20, når du skal afsyre en mur på egen hånd. Det er dog meget forskelligt, hvornår du skal afsyre muren efter den er blevet muret op. Det kan være alt imellem fire og 24 timer efter der er blevet muret. Dog anbefales det at man fjerner eventuelle mørtelrester, der måtte sidde på muren. Dette kan gøres med forskellige værktøjer, men en stiv kost klarer som regel skærerne. Tilliges er det vigtigt, at man jævnligt husker at bruge en ny syre blanding fra tid til anden. Hvis man bliver ved med at genbruge den samme syreblanding, er der risiko for, at muren får misfarvninger forskellige steder, hvilket ikke ser kønt ud. Tilsidst er det omkring afsyring af muren nødvendigt at nævne, at syreblandinger udelukkende hører til på udendørs murer. Syren er stærk og kan, hvis den bliver brugt indendøre, føre til skader på dører, vinduer og møbler – det frarådes derfor at bruge syreblandingen til indendørs brug.

Undgå disse forskellige fuge-fælder

En anden populær murer-disciplin, der flittig bliver til gør-det-selv-projekter de det danske land er kunsten at fuge korrekt. Fugning er dog ikke så lige til, og der er et par ting man skal have styr på, når man skal igang med at fuge. Fugen, når den er lavet korrekt og af de rigtige materialer, er helt pæn og glat, men det kan hurtigt gå galt, hvis man ikke bruger de rigtige teknikker og materialer. Først og fremmester den mest klassiske fejl, når folk selv vælger at fuge, at de vælger den forkerte type fugemateriale. Det er helt fundamentalt for dit gør-det-selv-projekt, at du vælger de rigtige materialer til dit byggeri – også når det kommer til fugning. Der er i dag en bred vifte af forskellige fugematerialer, der hver især tjener deres formål. Husk at få fat i det rigtige materiale til fugning som du skal bruge. Derudover skal du også huske at anskaffe dig en fugebagstopper, som kan holde fugematerialet inde i fugerne. Til sidst er det vigtigt at du fylder fugen helt op, så den bliver glat og pæn at se på. Kun ved at gøre det helt rigtigt får den den optimale og lækre fuge mellem klinker og fliser.

Lukning af huller i murværket – sådan gør du

Tilsidst er der også mange danskere, der giver sig i kast med at lukke huller i murværket selv. Afhængig af dybden på hullet i murværket kan de fleste klare sig med almindelig reparationsmørtel, men det kommer helt an på omfanget af hullet. Den sikre, men sløve måde at gøre det på, er dog at sikre, at du over flere omgange lukker hullet med mørtel. Det kan være, at materialerne synker ned i muren igen, men så giv den gerne et par ekstra omgange med reparationsmørtelen.