Tips og tricks til gør-det-selv manden: Elektriker-arbejde

Hvis du er en rigtig gør-det-selv mand, og elsker at rode med forskellige projekter i hjemmet, så har vi en artikel her, du måske lige skal læse. Specielt hvis du pønser på selv at rode med eletriciteten derhjemme anbefaler vi, at du lige læser med her. Vi giver dig nemlig et indblik i, hvordan lov og regler ser ud på dette område, når det kommer til at rode med elektriciteten selv. Der er nemlig forskellige regler alt efter om du er uddannet elektriker eller bare gerne vil gør-det-selv med elektriciteten i hjemmet. Vi kigger i artiklen på, hvilke ting du gerne selv må give dig i kast med, samt hvornår det er et lovkrav, at du får en professionel til at kigge på elektriciteten. Til sidst giver vi et par gode råd til, hvad du lige skal huske, når du skal i gang med at arbejde med el-installationer, der jo kan være farligt at rode med, hvis man ikke ved hvad man laver. Er du i tvivl om du selv må give dig i kast med el-installationerne, så er det nok bedst at lade en professionel elektriker komme til. Du kan også kigge på platformen Handyhand, hvor over 800+ lige nu står klar til at hjælpe med at give en hånd med i dine gør-det-selv-projekter, som involverer elektricitet. Læs med her og bliv klogere på, hvad du selv må give dig i kast med, og hvornår du skal tilkalde en professionel.

Hvilke ting må du lave, hvis du ikke er uddannet elektriker?

Grundlæggende er der ikke super klare regler, der dikterer hvornår du selv må udføre elarbejde i hjemmet. Du har per lov ret til at udføre elarbejde, der ikke ændrer ved en essentiel og vital installation. Det vil altså sige, der hvor der er en grundlæggende el-installations har du ikke selv ret til at lave elarbejde. Her må du istedet tilkalde en uddannet elektriker, som er uddannet til at holde styr på de forskellige installationer. Når der er tale om kompliceret arbejde – også selv det ikke er kritiske installationer – er det generelt en rigtig god idé at tilkalde en elektriker. Det kan være livsfarligt at rode med el-installationer, hvis man ikke har fuldstændig styr på hvad man laver. Er du dog en erfaren gør-det-selv mand- eller kvinde, så kan du dog sagtens selv rode med elektriciteten, der ikke involverer vitale og komplicerede installationer. Vi anbefaler dog, at du altid bruger en god portion tid på research, hvis du insisterer på at lave installationerne selv.

Hvad må du ikke lave som gør-det-selv elektriker?

Som nævnt er grænserne for, hvad du må og ikke må lave, hvis du ikke er uddannet ikke altid helt klare.  Grænserne for hvad der er en kritisk og essentiel el-installation er ikke altid til at gennemskue, så hvis du er en erfaren gør det selv man, med nok viden om elekricitet og udnyttelsen heraf, så kan grænserne for hvad du selv må klare altså være en gråzone. Er der dog tale om komplicerede installationer, som kræver at du skal rode med dine essentielle el-kilder, så anbefaler vi til hver en tid, at du ofrer lidt penge på en professionel elektriker til at gøre arbejdet for dig. For laver du en fejl, der sker skade på kritiske installationer kan det blive en dyr fornøjelse som kan koste dig tid og penge – og i givet fald kan ende med, at en elektriker alligevel skal ud og bruge timer på at genoprette skaderne. Derfor så må rådet herfra være, at selvom du alligevel har evner og erfaring til at rode med el-installationer, så pas på du ikke skader en essentiel og vigtig el-installation, der kan blive dyr for dig og din bolig. Derfor så sørg for du ved hvad du laver, når du roder med elektriske installationer.

Husk under alle omstændigheder at frakoble strømmen først

Hvad enten du tolker reglerne og grænserne for, hvad du selv må rode med strengt eller lempet, så er der én regel, der gælder uanset, hvilken elektrisk installation du kaster dig igang. Frakobl strømmen. Uanset hvad. Det er lige så fundamental en regel, som at ikke at kigge ind i løbet på sit eget gevær eller sigte på andre under jagt. El-installationer kan være livsfarlige, hvis ikke de bliver behandle med respekt. Specielt som amatør-elektrikere kan det være farligt at rode rund med el-installantioner, hvis ikke strømmen er slået fra først. Derfor er en grundlæggende regel, når du roder med el-installationer at frakoble strømmen under alle omstændigheder.