Boligguide til familien

Jeres bolig betyder langt mere for parforholdet og familielivet end man umiddelbart skulle tro. En bolig er en base – et sted hvor I begge skal føle jer velkomne, og et sted hvor I begge – og måske en hel familie – skal bruge rigtig meget tid sammen. Derfor får I her en lille guide til hvordan I forbedrer jeres boligsituation.

Det er et rigtig godt udgangspunkt at starte med at kigge de helt fysiske rammer igennem, og få en snak med din partner om netop jeres boligindretning og boligsituationen i det hele taget.

Hvis I er mange i husstanden, er det naturligvis vigtigt, at alle i husstanden har den nødvendige plads – både til at være sammen – men også plads til at være hver for sig. Det er nemlig vigtigt, at selv mindre børn, får mulighed for at kunne trække sig lidt tilbage og lade op. 

Hvis jeres bolig er lille, kan det give udfordringer i forhold til at sikre en god og funktionel indretning af boligen, så jeres hverdag kan fungere på den bedst mulige måde.

Gennemgå jeres boligforhold sammen

Det er altid en god idé at sætte sig ned og tale sammen omkring jeres boligforhold. Boligen har nemlig enormt stor betydning for parforholdet og en god og åben snak om de udfordringer I har, kan hjælpe jer til at få en tættere relation og undgå en masse konflikter.

Nogle af de emner I kan gennemgå omkring boligen er:

  • Er der plads til jer alle i husstanden?
  • Skal I købe nye møbler?
  • Skal I flytte eller bygge om?
  • Hvor ser jeres økonomiske situation ud?
  • Hvad har I hver især behov for?

Den svære samtale om boligen

Når I skal i gang med en samtale om boligen, er det for de fleste en større og mere omfattende samtale. Derfor er det ikke noget man tage op under opvasken en tilfældig tirsdag aften. Aftal i stedet et tidspunkt, hvor I begge ved, at I skal tale om boligen og jeres situation i parforholdet generelt. En samtale der der ofte er meget svær – især hvis den handler om en boligsituation, hvor mangel på plads og økonomi er et centralt element.

Men det er altså en rigtig vigtig snak at få. Undersøgelser viser at rigtig mange parforhold går i stykker pga. af boligsituationen, økonomi og boligen eller manglen på plads i husstanden.

Når I begynder en samtale om boligforhold, er det en god idé at tale om hvilke behov alle i husstanden har for plads. Det kan være at I har små børn, som ikke kræver den helt store plads – men hvad med større børn, der skal have eget værelse? Det er virkeligt vigtig for især teenagere, som ikke længere har det helt store behov for forældrenes selskab, at få sit eget værelse, hvor de har plads til at rode og til at have venner på besøg.

Især i de store byer København og Aarhus, er kvadratmeterpriserne på boliger meget høje. Det stiller ofte store krav til optimal udnyttelse af hver eneste kvadratmeter, og det er en af de mest hyppige årsager til at mange par rent faktisk ender i parterapi.  Især hvis der er tale om en sammenbragt familie og som minimum en familie med et eller flere børn, kan der opstå rigtig mange konflikter og udfordringer med en alt for lille bolig.

Parterapi kan hjælpe til afklaring

Hvis I har talt sammen om jeres boligforhold og oplevet at samtalen går i håndknude – måske fordi i er uenige, eller generelt bare har svært ved at tale sammen, kan det være en rigtig god idé, at tale med en professionel parterapeut om det. En parterapeut kan nemlig hjælpe til at løsne op for konflikter, og de fleste terapeuter har rent faktisk rigtig meget erfaring i at syre samtaler omkring økonomi og boligforhold.

Hvis I eksempelvis bor i Aarhus og ønsker hjælp til at finde en dygtig terapeut, kan vi helt klart anbefale at finde en parterapeut på denne side. Her har I også muligheder for at finde parterapi i hele Danmark hvis I bor andre steder i landet.

God fornøjelse og held og lykke med parforholdet